Deze pagina is een terugblik op de 2020 editie van STUK!.
Om terug te gaan naar de huidige editie, klik hier onder. 


Terug naar editie 2021

Over STUK!


Een STUK! meer is alweer de derde STUK-bundel. In 2016 en 2018 verschenen STUK! en Nog een STUK! Deze bundel is bedoeld voor docenten die lesgeven in de onderbouw van het vmbo en praktijkonderwijs.

Het is soms lastig leerlingen te enthousiasmeren voor lezen en boeken. Met deze bundel kunnen docenten op een leuke en toegankelijke manier daarmee in de klas aan de slag gaan. Een STUK! meer staat vol teksten en (voor)leesfragmenten uit boeken die geschikt zijn voor leerlingen in de onderbouw van het vmbo en praktijkonderwijs. Om de docent te helpen iedere leerling met een passend boek in aanraking te brengen staan in de bundel teksten uit diverse genres en met verschillende thema’s. De Leescoalitie hoopt met dit boek zowel leerkrachten als leerlingen te inspireren om (verder) te lezen.

Video'sIntroductie van Marc ter Horst


Introductie van Manu van KersbergenIntroductie van Özcan Akyol


Performance Sjaan Flikweert


Introductie van Lysette van Geel


Performance Jörgen Gario


Introductie van Mijke Pelgrim


Performance Akwasi


Introductie Margje Woodrow


Performance Luan Buleshkaj

Lesopdrachten


Bij ieder fragment in de bundel staan suggesties om met de gelezen tekst of het onderwerp aan de slag te gaan. Achterin de bundel staan daarnaast tips om over de (voor)leesfragmenten in gesprek te gaan. Deze tips zijn geïnspireerd op de methodiek van Aidan Chambers. De lessen en het aanvullende materiaal bij de fragmenten zijn ook hier te vinden.

Voor de enthousiaste docent en leerlingen zijn hier extra boekentips te vinden bij de auteurs of onderwerpen.


Naar de lesopdrachten